~DUFF (A pótkerék)


Kody Keplinger
Könyvmolyképző 2014
300 oldal
(The Duff)
*****
Szabó Krisztina fordításában
ISBN: 9789633992463
Moly: 89 %
Goodreads: 3,9


"DUFF = Designated Ugly Fat Friend. Magyarul kb. Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő. 
A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai. Ami azt illeti, kifejezetten gyűlöli ezt a srácot. 
Amikor pedig Wesley Duffnak nevezi őt, egyszerűen ráborítja a kóláját. 
Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos "ellenségek extrákkal" kapcsolatba. 
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja."

Kody Keplinger az első író, aki úgy lopta be magát a szívembe, hogy megírt egy átlagos történetet egy lányról, akit csúfoltak. Eddig csak ezt a könyvet olvastam tőle, nincs birtokomban információ, ami azt mondaná, hogy van tőle lefordítva másik regénye is, viszont láttam egy borító(terve)t, amit hozzá kötöttek.

Lényeg a lényeg, Bianca Piper története nekem pöppet gyors volt, minden hirtelen történt, viszont mindezek ellenére IMÁDTAAM!!
A borító nekem nagyon bejön, örülök, hogy megtartották az eredetit, bár a csaj egyáltalán nem hasonlít az én képzeletemben élő Biancára.
Ha 60 oldallal hosszabb lett volna, talán 6*-ot is adok rá, de a 300 oldal nekem épphogy súrolja a könyvek terjedelmének alsó határát.

*in medias res*

A történetben Bianca apja "Méhecském"-nek szólítja lányát, ami nagyon aranyos. Mr. Piper a Tech Plusban dolgozik, ami hasonlatos a Best Buyjal. Oak Hill mellett laknak, egy Hamilton nevű kisvárosban, egy nagyon nem "fogasos ház"-ban. Náluk nem kell felakasztanod a kabátod, nem kell szépen a fal mellé állítanod a cipőd, amint belépsz a házba..stb. Bianca anyja régen "elhagyta" őket, elutazott, hogy megtalálja önmagát, de mindig, amikor elment, egyre több időt töltött távol. Az esetek 40%-ában az egyik szülő nincs a gyereke mellett, itt ezt a szerepet az anya tölti be. Lesz még bonyodalom ebből, de most tovább mennék.
Casey Blithe a suli pomponcsapatának, a Párducoknak a kapitánya, mégis ő Bianca legjobb barátnője. Bianca heccből csak "Csontkollektívá"-nak becézni a csapatot, Casey pedig vagy lusta kimondani barátnője nevét, vagy csak szereti betűknek szólítani barátnőit, mert Biancát is legtöbbször B-nek szólította, ami elismerem, nem hangzik túl hülyén, de én minimum 3 betűs nevet használnék. Casey egy lendületes, igényes, derűlátó, fogasas házban élő lány, igaz barátja B-nek, de ha Jessica Gaither nem csapódik hozzájuk, akkor nincs meg az egyik mellékszál a történetben, ugyanis Jess az a lány, akit felkaroltak.

Casey és a Párducok
Case nagyon barátságos mindenkivel, Biancával óvodás koruk óta barátnők, Jess-szel a 7. osztály óta. Ez a trió számomra végig szórakoztató volt, imádtam, hogy heccelődtek egymással. Együtt jártak a Fészekbe hétvégente bulizni, ahol Casey és Jess táncoltak, Binaca pedig várt rájuk, itta a Cherry Cokeját, és Joeval, a tulajjal beszélgetett. Joe sokat tud B-ről, de ő volt az is, aki mindig tudta, mikor hazudott a lány. A kedvenc részem vele az volt, mikor nem adott több kólát a lánynak, nehogy cukormérgezést kapjon.
Egyik ilyen alkalommal odacsapódott B-hez Wesley Rush. Bianca szavaival élve: "Wesley. Kibaszott! Rush." Egy nagyképű, gazdag, elkényeztetett szoknyavadász. Ide tökéletesen illik Britney Spears - Womanizer (magyarul szoknyavadász) című dala, ami B telefonján szólt, mikor Wesley hívta. Ide írok pár idézetet (ilyet nem szoktam, de nem akkora spoilerek, sőt! Remélem, nem bánjátok, de ha mégis, ugorjátok át).
"Ami azt illeti szükségem lenne a segítségedre. Tudod, a barátnőid jól néznek ki. És te vagy a Duff, szépségem. - Van ilyen szó egyáltalán? - Van. Designated Ugly Fat Friend...Nem akarok a lelkedbe taposni, de bizony te lennél az."
"A lényeg a következő: tudományosan bizonyított tény, hogy minden baráti társaságban van egy gyenge láncszem. Ő a Duff. És a csajoknak bejönnek az olyan pasik, akik kedvesek ezzel a lánnyal. - A drogosok mostanában tudósoknak hívják magukat?"
Bianca elmélete:  "Hosszas elmélkedés után rájöttem, hogy sok előnye van annak, ha az ember Duff. Egyes számú előny: nem kell aggódnod a frizurád vagy sminked miatt. Kettes számú előny: nem kell menőnek lenned - hiszen nem téged néznek. Hármas számú előny: nincs szerelmi dráma."
"A Valentin-napot akár Anti-Duff-napnak is hívhatnánk."
Ám ez nem jött össze: "Amikor megláttam a vigyorgó Wesley-t, rögtön tudtam, hogy mindegy, mivel magyarázom, ez az egész nagyon is helytelen. Undorító. Beteges. Ártalmas. Ugyanakkor leírhatatlanul mámorító is." 
Imádtam B cinizmusát: "- El tono de tu voz hace que quiera estrangularme. [..] - Szexin hangzik. [..] Mit jelent? - Amikor meghallom a hangodat, legszívesebben megfojtanám saját magamat."
Wesley se annyira bunkó állat: "- Nem válaszoltál a másik kérdésemre. - Miféle másik kérdésre? - Jól vagy?" 
Sőt, idézni is tudott egy 1898-as dalból: "Valld be, Duffy! Én vagyok a szél a szárnyaid alatt." - Wind Beneath My Wings

Wesley nagyon rátapadt B-re, hogy megnyerje Caseyt vagy Jesst, de legalább nem nyomult, csak ott állt mindig a háta mögött. Nagyon tetszett, hogy étterembe vitte B-t, ráadásul olaszba. Bírom az olaszokat. 

A kocsireklámokat már automatice megtalálta a szemem. Megtudjuk, hogy B Saturnnal jár, Wesley Porscéval (mi mással?), B anyja elvitte a Mustangot, Casey pedig az anyja régi Chevyjával szokott furikázni.

A szerelem terén
Ha szakítottak, Jessica kínkeservesen sírt, Casey pedig önmagához hűen üvöltözni kezdett. Szerettem, hogy Case ilyen nyílt és szókimondó.
Bianca a Rómeó és Júliához hasonlította az ex-barátjával való kapcsolatát. Amolyan tiltott szerelem volt. Senki nem tudott róla, csak Casey. Akkoriban Jessica még nem volt ott. Viszont Jake-et nem tudom másnak nevezni, mint tipikus bunkó pasinak. Bianca 14 éves volt, amikor vele járt, és most, 3 évvel később:
"Jake Gaither hazajön Hamiltonba egy hétre. Jake Gaither eljegyezte Tiffanyt. Jake Gaither...aki összetörte a szívemet."

B, Case és Jess ebben az évben nem járt senkivel. Az első évük volt együtt, szingliként, így hármasban mentek volna a Kosarasbálba.
"Szobafogság - szipogta Jessica. - Meglátta ma reggel az ellenőrzőmet, rájött, hogy meg fogok bukni kémiából, és kiakadt! Rohadtul nem fair! A Kosarasbál kábé a kedvencem az évben... A Végzősök bálja, a #Sadie Hawkins és a Focisbál után.!!"
#Sadie Hawkins - novemberi bál. Különlegessége, hogy a lányok hívják meg a fiúkat.

A csajos estékhez nem tudok sokat hozzászólni, nem nézek ilyesfajta filmeket, de hogy megemlítsek párat:
A lányok James McAvoy rajongók (bár Bianca nem vallaná be, de nem igazán szereti a romantikus filmeket), ezért sokszor nézték a Jane Austen magánéletét, A skarlát betűt, a Vágy és vezeklést, valamint a Büszkeség és balítéletet. Ez utóbbiból Hester szerepe és karaktere fog fontos szerepet játszani, a róla kialakult vélemények.


Wesley egy nap hazafurikázta Biancát, de előtte ki kellett tenni Amy Rush-t, a húgit a nagymamájuknál. Hát az a nagyi akkora forma! Imádtam, hogy nem ölelgeti agyon az unokáját, sőt megvetéssel néz a fiúra, aki nem képes komoly kapcsolatra. Nagyon imponáló, hogy nem az a tipikus cuki-nagyi-aki-csokis-keksszel-vár.

Toby Tucker pedig épp Wesley ellentéte. Ő az okos, helyes mintadiák, aki X éve tetszik B-nek. Eddig észre nem vette a lányt, most pedig hirtelen egymás mellé osztják be őket és elkezdik megismerni, kiismerni a másikat. Az egésznek van okozata. Az egyik ilyen randijuk előtt Biancához beállít az anyja. Következmény: rózsaszín (és sárga) dobozban egy B-medálos nyaklánc. Hogy soha ne felejtse el, ki is ő valójában.



Nekem iszonyatosan tetszett, pár óra alatt elolvastam, tényleg olvastatta magát, mert nem tudtam letenni és azt hiszem, ennél nem sok hosszabb ajánlóm volt. Örülök, hogy írhattam róla.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki ezek alapján egy kicsit is Duff-nak érzi magát.


Köszi, hogy benéztél!