Az útvesztő (Útvesztő #1)


James Dashner
Cartaphilus 2012
362 oldal
(The Maze Runner)
*****
Wiesenmayer Teodóra fordításában
ISBN: 9789632662589
Moly: 91 %
Goodreads: 4

"Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…

…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. 
James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.

„Üdv a Tisztáson!” "

James Dashner berobbant a kamaszok életébe. Az emberek kb 40%-a tudja, ki ő. ki írta a történetet. A maradék 60% pedig a média árnyékában él, csak a filmet látta.
Ezelőtt én se hallottam róla, de miután minden korombéli a filmről beszélt, természetesen utánanéztem, van-e belőle könyv. Naná, hogy van! Sőt, rögtön 2 rész is kijött magyarul. A borítón ugyan az szerepel, hogy trilógia, de sokan tudják, hogy már készülőben van a negyedik kötet is, szóval az téves információ. Eredetileg ugyan 3 részesnek indult, de olyan jól belejött az írásba, hogy folytatta a tisztársak kalandjait.

Az eredeti borító senkinek nem tetszett, aki beszélt róla. A filmes jobban illik az egész történethez (ezért lett hasonló stílusú a második rész is). A cím tökéletesen magába foglalja a történetet, a helyet, az érzéseket. Egyszóval mindent. Ééééés 2015. április 13-án érkezik a harmadik kötet, a Halálkúra!!

Szereplőinket egy VESZETT nevű szervezet bezárta egy helyre, amit 4 kőfal vesz körül, amiknek van egy különleges tulajdonságuk azon kívül, hogy több száz méter magasak. A Tisztás 4 sarka különbözőcélokra van fenntartva. Az egyik az állatoknak (tehenek, bárányok, kecskék, kutyák...), egy másikban az erdő található, a harmadikban a Tábor, a negyedikben pedig növényeket, zöldségeket termesztettek. Két éve kezdődött itt az életük. Egy dobozból...pontosítok. A Dobozból jöttek fel mind. Először kb. öten, mind fiúk, mind
kamaszodó. Semmire nem emlékeztek, a nevük is csak később jutott eszükbe. Mindenük megvolt a túléléshez, szóval nem meghalni küldték oda őket, de szabadulni nem tudtak. Alby, Newt és Minho voltak az első tisztársak. Ők építették fel a rendszert, a havonta érkező újoncokat vezették be, hogy s mint mennek a dolgok az Útvesztőben, a hetente érkező ellátmányt osztották szét, feladatokat adtak mindenkinek, hogy hasznosan töltsék az időt, ne próbálkozzanak gondolkozni, hogy kerültek oda, és miért. Csak megragadtak minden lehetőséget, amit kaptak, kihasználták, hogy nem esik az eső, nincsenek madarak, hogy leegyék a takarmányt. Viszont ez sem habos-babos élet. Éjszaka minden megváltozik.

a Doboz

Főszereplőnk Thomas, az ő szemszögéből olvashatjuk, mi történik a Tisztáson. A történet úgy indul, hogy Thomas a Dobozban tér magához, amikor felküldték a Tisztásra. Össze van zavarodva, nem emlékszik semmire, nem tudja miért és hol van, kikkel. Newt karolja fel, ő tanítja be neki az alapokat, vezeti körbe, majd Chuckra bízza, egy kb 12 éves kisfiúra, aki előtte egy hónappal érkezett, az előző "szállítmánnyal". Nemsokára eljut a tudatáig, hogy be vannak zárva és ki kell jutniuk onnan. Neki kell kijuttatni mindenkit. Ő sem tudja miért, de Futár akar lenni. Abba a közösségbe tartozni, azt a munkát csinálni, amit csak a legjobbak csinálhatnak. Kimenni a falakon kívülre, felfedezni az Útvesztőt, kiutat találni. Rászáll Newtra, hogy intézze el, hogy ő is Futár lehessen. Ő elküldi Minhohoz, a Futárok vezetőjéhez, aki nem akarja bevenni, de nem tehet mást, amikor Thomas egy őrült és hirtelen ötlettől vezérelve kirohan az Útvesztőbe, pont a Kapuk záródása előtt, hogy segítsen Minhonak becipelni Albyt. Jó, ez egy kicsit nekem is zavaros így leírva. Aki látta a filmet, érti, aki nem az még olvassa tovább.
Minho Albyval kiment napközben felkutatni a terepet, és nem értek vissza a Kapuk záródása előtt. Már látták őket a folyosó végén, de Alby megsebesült, ezért Minhonak kellett cipelnie. Thomas nem akarja kint hagyni őket meghalni; mert aki kint marad, ott marad. És soha többé senki nem látja. Szóval Thomas kirohan a záródó Kapuk között, hogy segítsen Minhonak, de ezzel csak saját magának árt, ugyanis már kint volt, a zárt Kapuk mögött, egy térben a siratókkal. 
Minho, Thomas és Newt

Thomas túléli az éjszakát Minhoval, megmentik Alby életét, megölnek egy siratót és visszatérnek a Tisztásra. Eddig senki nem élte túl kint az éjszakát. Eddig senki nem tudta elmesélni, hogy is néz ki egy sirató. Eddig senki nem ölt meg egy siratót sem. Most jött Thomas, az újonc, aki már a második estén öngyilkos hajlamot mutat és feldúlja a tisztársak életét. A legellenszenvesebb Gally. Ő is az elsők között érkezett az Útvesztőbe, és ő az, akit egyszer már megszúrtak a siratók, de túlélte, hála az ellenszernek. Ő az, aki emlékszik Thomasra, egyedül ő lát összefüggést a fiú érkezése és a lassan halmozódó botrányok között. Néhányan melléállnak, mert hát nem maradhat egyedül az érvével.
Akit megszúrnak, megkapja az ellenszert, meggyógyul, él tovább, de már egyre kevésbé hisz el bármit, amit hall, lát vagy tapasztal. Visszatér pár emléke, de mindenkinek a Tisztásra küldésük előtti közeli múlt képei derengenek fel. Megtudják, hogy Thomas nem véletlenül van ott, hogy neki van egy feladata. De mivel tudják, hogy ő más, ezért nem mennek a közelébe, nem hisznek neki, nem bíznak benne, elhiszik, hogy jó az a bezárt és korlátozott élet, amit a Tisztás nyújt. Hangsúlyozom, ez csak azokra vonatkozik, akiket megszúrtak. A többiek hallgatnak Thomasra, követik őt, ki akarnak szabadulni.

A legérdekesebb karakter Teresa, az egyetlen lány a Tisztáson. Nem szeretném lelőni a nagyobb
szerepeit a történetben, de találtam a színésznőről egy olyan jó képet, ami visszaadja Teresa egész lényét, a stílusát, az érzést, hogy valami nem oké vele, a bizonytalanságot, hogy ezek után milyen cselekedetei lesznek.


Szerintem elég sok minden érdekeset mondtam, hogy felkeltse az érdeklődéseteket, de ha mégse, szóljatok!

A helyszín csodálatos részletességgel van kidolgozva, kérdésem nem maradt az Útvesztővel kapcsolatban, a siratók leírása pöppet hiányos volt nekem; ha nem láttam volna a filmet, nem tudtam volna elképzeli őket, de igaz, ami igaz, volt sok-sok változtatás a filmben, mivel volt sok-sok kivitelezhetetlen jelenet a könyvben.
A karaktereket imádtam, főleg Newtot, de persze Thomas a favorit. Minho is a kedvenceim között volt, valamint Chuck is. Ennek a könyvnek van olyan filmváltozata, amit szívesen megnézek máskor is, mert visszaadja a történet érzéseit, a szereplők hatásköreit, a lényük, szellemük fő tulajdonságait. Az egyetlen "hiba" a filmbeli karakterek között Newtéban fedezhető fel. Ugyanis a könyvben hosszú, szőke haja van, a filmben pedig rövid, vörös.



Thomas szerepére szerintem kiváló választás volt Dylan O'brien. Ezt nem hagyhatom ki, hogy meg
ne említsem, mert Dylan az egyik kedvenc (na jó, a kedvenc) színészem és álompasim. Lehet, hogy a valóságban meleg, de ez a helyes fiúk szentháromságának egyike. Nem bálványozom, neeem, de neki megvoltak külsőre is a Thomaséhoz hasonlatos tulajdonságai, profin eljátszotta a szerepet, tökéletesen összhangban volt a karakter érzéseivel, gondolataival. Ugyan nem vagyok annyira jártas a film szakmában, de tudom, hogy nagyon sok idő, mire mindent tökéletesen leforgatnak, megvágnak, a hangot szinkronizálják és bevágják, hogy illeszkedjen a képhez.
Csak gratulálni tudok a film készítőinek, a grafikai tervezőknek és kivitelezőknek, és nem utolsó sorban James Dashnernek.

Nekem a kedvenc-könyvek listámra felkerült ez a könyv, valamint a polcomra is, sőt a második része is. Imádtam a sajátos szókincset, a visszatérő jelzőket, beceneveket: olyan kreatív! És mindez igaz a folytatásra is, aminek a készülő adaptációjából kijött már pár kép. Ezzel búcsúzom.

Köszi, hogy benéztél!