~Tizenhárom okom volt...

Írta: Jay Asher
Kiadás éve: 2011
Oldalak száma: 260
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft. / Vörös Pöttyös
A mű eredeti címe: Thirteen Reasons Why
Értékelés: ****

Fordította: Farkas Orsolya

ISBN: 9789632453330

Hol találtam rá? Azt hiszem az egyik könyvesbolt sikerlistáján láttam akkoriban.

Borító: *****

Kedvenc szereplő: -

Saját rövid leírás:
Hannah
Clay Jensen talál egy csomagot az ajtaja előtt. Kazetták voltak benne. A kazettákon Hannah hangja
szólalt meg. Clay nem akar tudni semmit Hannahról, meghalt, vigye magával a titkait is.
Aztán Clay neve is elhangzik a kazettákon, sőt, Hannah azt állítja, ő is felelős a haláláért. 
Hét kazetta, mindegyik oldalon más-más név és ok, amiért a lány már nem akart élni.
A kazetták mellé járt egy térkép is a városukról, egy-egy csillaggal jelölve a helyeket, ahová érdemes elmenniük, ha meg akarják érteni az egész történetet. Egy játszótér, egy ház, egy park vagy egy bevásárlóközpont, mindegy, de amint hallgatod a kazettát, látod a helyet, el tudod képzelni, mit , hol és hogyan tett Hannah, jobban át tudod érezni. 

Vélemény:
Hannah bolond volt. 
Ezekkel az okokkal bárki lehetne öngyilkos, de Hannah esetében az volt a fő baj, hogy nem hitt a
jövőjében. Elég komor hangvételű regény, vannak ugyan poénok, de azok se viccesek, ha tudod, hogy egy lány halálát okozták. Szomorú, szívszorító és elgondolkodtató.
Clay csak egy ártatlan, kedves fiú volt, aki összekötötte az eseményeket, kedvelte Hannah-t, és ha tudta volna, mit tervez a lány, nem hagyta volna.
Egyetlen reményét az egyik tanárába vetette, hogy ha ő nem tud neki segíteni, akkor senki más sem. És a következmények mutatják, mi történt a tanárnál tett látogatás után.
Azok, akik rajta voltak a kazettákon, egytől egyig (persze Clay-t kivéve) bunkó, önző, fennhéjázó, elkényeztetett gyerekek voltak, némelyiket csak levegőnek nézném, annyira unalmasak, mégis népszerűek, némelyiket utáltam, hogy hogy lehetett ilyen lealacsonyodott elméjű idióták, némelyiket rühelltem a kétszínűsége miatt, vagy alapból, ahogyan Hannah-val bántak.
Amikor Clay szemén át láttam a dolgokat, olyan szürreális volt az egész. Mindent szürke köd borított, nem tudtam másra gondolni, csak Hannah-ra, hogy miért, miért tette ezt?
De amikor Hannah mesélte a dolgokat, mi és hogyan történt, az ő szemszögéből eléggé nyomasztó volt, kis senkinek éreztem  magam, akit csak egy ember lát, az pedig Clay. Csakhogy a fiú ezt nem vette észre, így Hannah-nak nem maradt oka az életre.
Sokszor tekerném vissza az időt, élném újra, máshogy csinálnám. Sokszor  állítanám meg a pillanatot, hogy minél tovább tartson. Sokszor tekerném előre, hogy ne kelljen hallanom dolgokat, ne kelljen látnom szívszaggató eseményeket. De az élet az élet, nincs ilyen lehetőség. Mindenkinek egy esélye van.

Ajánlom
azoknak, akik nem értik, miért lehet valaki öngyilkos.