~A Hollófiúk (A Hollókör #1)


Maggie Stiefvater
Könyvmolyképző Kiadó 2012
416 oldal
(The Raven Boys)
****
Molnár Edit fordításában
Borító: *****
Moly: 82%
Goodreads: 4,03


"Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában."

Maggie Stiefvater könyvei közül a Mercy Falls farkasai-trilógiáról (Shiver-Borzongás, Linger-Várunk, Forever-Örökké) hallottam először. Amikor megtudtam, hogy van egy másik sorozata is, nagyon érdekelt, utánanéztem mindenhol, és egy kicsit csalódtam is, hogy még nincs lefordítva mindegyik része. Lassan rászánom magam, hogy angolul olvassak, de még nem érzem magam elég jónak, amíg van mit olvasni magyarul, valószínű, hogy el se kezdem. 
Az írónőnek most fog megjelenni a nyolcadik könyve magyar fordításban, de ez még mindig nem a Blue Lily, Lily Blue. Sajnos. Már nagyon várom. 
A mű hossza szerintem pont megfelelő; ami 200 oldal alatt van, azt nem igazán tudom könyvnek nevezni, ami eléri az 500 oldalt, az már kihívásszámba megy. 
Megfogott a történetben, hogy a szerelmi szál egyfajta átok a főszereplő lány, Blue számára. Nem ez van a középpontban, hanem a halál, az "élőholtak", akiket nem emlegetnek külön szóval, csak a nevükön, egy kutatás, kincskeresés, ha úgy tetszik, amire a Holló Fiúk feltették az életüket, és ami abból maradt. 
A Holló Fiúk elnevezés nem tudom pontosan honnan jött, de következtetni abból lehet logikusan,
hogy mind az Aglionby Akadémiára járnak, aminek a címere a holló, így a pulóverükre is rá van hímezve a madár.
Maguk a srácok egytől egyig rendesek, néha túllőnek a célon, de helyén van az eszük és a szívük is. 
III. Richard Gansey nagyon gazdag,  nevéből is látszik, folyamatosan utazott eddigi életében, és végig Glendowert kereste. Blue látta őt a holtak útján sétálni, mielőtt belépett a halál kapuján. 
Blue Sargent egy Látó család tagja, de az egész famíliából neki jutott a legunalmasabb képesség: felerősíti maga körül az energiákat, akart-akaratlanul is. Gansey nem tud beletörődni a nevébe, elkezdi Jane-nek szólítani. 
Ronan Lynch is nemesebb családból származik, két fivére van, egy különleges háziállat gazdája lesz, ha valami baja van, italba fojtja bánatát. Sokszor kiszámíthatatlan, megbízhatatlan, erőszakos, de nagyon jó barátja a többieknek, sosem rajtuk töltené ki az energiáját.
Adam Parrish kitűnik a Holló Fiúk közül: saját, nehezen megkeresett pénzéből fizeti a tandíjat, nem engedi, hogy segítsenek neki, önfejű, érzelmes és van egyfajta kisfiús bája, ami megtetszik Blue-nak, de a lány megszabott egy határt: nem csókolhatja meg.
Ha ez bekövetkezne, a Blue gyerekkora óta szajkózott jóslat (talán) valóra válna, miszerint, ha megcsókolja az igaz szerelmét, az meghal.
De mi van, ha nem Adam az igaz szerelme? Hiszen látta Gansey-t a holtak útján, ami egyet jelent azzal, hogy a fiú vagy Blue által fog meghalni, vagy ő az igaz szerelme. Emiatt Blue legnagyobb félelme a csókolózás lett; mindenkivel tartja a három lépés távolságot.
Noah az a szereplő, akinek nem írom le a vezetéknevét, fontos szerepe van a történetben, összeköti a szálakat, nagyon csendes, csak az általa fontosnak ítélt témákhoz szól hozzá, ha véleményt nnyilvánít érdemes odafigyelni rá.
A cím szerintem megfelelő. Nem mondom, hogy tökéletes, se azt, hogy jobbat tudtam volna, de szerintem jobban kapcsolódhatna a kutatáshoz. Bár ahogy jobban belegondolok, egyre jobban tetszik, szintúgy a második kötet címe (Álomrablók).

A szereplők viccesek, elgondolkoztatóak, leleményesek, készségesek és állandóak.  Egyet tudnék mondani, aki nem tudom, mit keres a történetben, eddig felesleges volt, de meglehet, hogy a további részekben fontos lesz. Találkoztam már ilyen esettel: a szereplőnek semmi feladata, beleszólása, csak van, aztán jön egy fordulat és rajta múlik minden.

A leggyakoribb helyszín a Monmouth gyár, a Holló Fiúk saját kezűleg felújított és berendezett otthona, valamint a Róka utca 300, Blue-ék lakhelye, amin az anyjával (Maurával), (nagynénjeivel??) Callával, Persephone-nal, Jimi nénivel, az unokatestvérével (Orlával) lakik. Szóval nőuralom van.


Cabeswater pedig egy titokzatos, varázslatos (és ez a legjobb szó rá) erdő, latinul beszélő fákkal,
Cabeswater
sziklákkal, amik írásokat őriznek, időtlen idővel (idővel, ami megáll/máshogy telik, mint az erdőn kívül) és hirtelen változó évszakokkal. Elfogadnék egy ilyen helyet, akár a saját udvaromban is. Képzeld el: van egy erdő a hátsókertedben, ahol annyit lehetsz, amennyit akarsz (mennyi idő lenne tanulni...meg olvasni), úgy öltözöl, ahogy kedved van éppen, hiába, hogy nyár van, felvehetsz nagykabátot, kimehetsz a téli erdőbe, és figyelheted, hogyan alkalmazkodnak a növények, olykor
állatok az évszakokhoz. Nekem nagyon csábítóan hangzik.

Nem adom meg a max. pontot az értékelésre, szerintem lehetne jobb, bár magam sem tudom hogyan, csak egy megérzés, de ettől még szerettem ezt a könyvet, nemsokára hozom a folytatást, és várom, várom a harmadik részt. Aztán a negyediket. Ami még sokára, nagyon sokára fog csak Magyarországra jönni, ugyanis eredeti megjelenése jövőre van kitűzve. 

Akik szeretik ezt a sorozatot, ne szomorkodjatok, van még sok hasonló kaliberű mű, ami addig is leköthet titeket. Lessétek meg az eddigi ajánlóimat is, hátha találtok valamit, amihez kedvetek van! Jó olvasást!