~Kezünkben a jövőnk

Írta: Jay Asher, Carolyn Mackler
Kiadás éve: 2012
Oldalak száma: 354
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft., Dream-válogatás
A mű eredeti címe: The Future of Us
Értékelés: *****

Fordította: Szűr-Szabó Katalin

ISBN: 9789632612058

Hol találtam rá?  A Könyvhéten

Borító: *****

Kedvenc szereplő: Josh

Saját rövid leírás:
Emma új számítógépet kapott az apjától, akivel mellesleg nem élnek egy fedél alatt, ezért elhitte, hogy kiengesztelésképp elég ha elhalmozza ajándékokkal Emmát. 
Ez már '96-ban is így volt, a történet idejében.
Emma és Josh szomszédok és (ex)barátok. Anno legjobb barátok voltak, de amikor érezhető volt, hogy ez több, és Emma már nem bírta, lépett, Josh pedig kinevette.
Abban az időben távolodtak el egymástól, ám amikor Emmának segítségre van szüksége az új gépénél, Josh megy és segít. A szoftver, amit ad Emmának az Amerikai Online Cég (AOL) CD-je a legújabb alapanyagokkal, köztük az internettel.
Amikor Emma megnyitja rögtön a Facebook ugrik be. Na de mi az a Facebook?
Innentől mindkettejük élete katasztófálisan felfordul, ugyanis a weboldal a 15 évvel későbbi életüket mutatja. Folyamatosan váltogatják a házastársukat vagy a gyerekeiket, a munka- és lakhelyüket. Csak remélni lehet, hogy ez jól végződik.

Vélemény:
Általában, ha meglátok egy borítót, elkezdek gondolkozni, hogy miről szólhat a történet. Ez eddig egyszer sem jött be. Amint úgyérzem, nincs több tippem, elolvasom a fülszöveget. 
Ez a könyv egy pont volt az életemben (igaz, hogy nem Vörös Pöttyös), ugyanis soha nem gondoltam arra, hogy a Facebook másra is jó, minthogy fenttartsuk a kapcsolatot az ismerősökkel vagy, legnagyobb unalmunkban, játszunk vele (mármint a játékaival).
De Jay és Carolyn együttese bebizonyította, hogy lazán felhasználható egy könyv (úgymond) főszereplőjeként, nem pedig egy átlagos gimis életének központjaként, egy közösségi oldalként.
Igaz, hogy ezt a könyvet előbb olvastam, mint Mr. Asher első bestsellerét, a Tizenhárom okom volt...-ot, de az hamarabb felkeltette az érdeklődésem. 

A Kezünkben a jövőnk a legtalálóbb cím, ami létezhet. Imádtam a könyvet a minden oldalon megjelenő fordulatok miatt, Josh szemszögének leírása miatt, hogy mennyire megbánta, mit tett Emmával és a jövőjükkel. Szerettem Emmát, de semmiképp nem azért, mert senki nem jó neki férjnek, vagy mert nem az lett a munkája, amit szeretett volna. Azért szerettem, mert tett érte, kiérdemelte, a Josh iránti önzetlenségével, hogy neki jó legyen, a saját élete már nem is érdekli. (És könyörgöm, ennél a résznél miért?!, miért?! nem jön rá egy főszereplő lány sem, hogy ez több, miért?! nem vallják be, akárcsak önmaguknak is??!...)

Ajánlom.
Facebook-függőknek kötelező olvasmány!