~Az Univerzum és Alex Woods

Írta: Gavin Extence
Kiadás éve: 2013
Oldalak száma: 396
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft., Mont Blanc-válogatás
A mű eredeti címe: The Universe versus Alex Woods
Értékelés: ***

Saját rövid leírás:
Alex és Mr. Peterson barátsága nagyon különös módon alakult ki.
Alexet 10 éves kora körül eltalálta egy, a házuk fürdőszobájába becsapódó meteorit. Ezután A fiú két hetes kómába kerül, senki nem bízik benne, hogy túléli.
De a sors fintora, hogy Alex felébred, és mindenki felismeri az utcán, ha meghallják a nevét, már a sztorit is akarják hallani a szájából. Alex eléggé visszahúzódó fiú, szeret olvasni és ugyan nem szegények, de attól még nem a legújabb, legmenőbb ruhákat hordja és ettől már másként néznek rá az emberek. Kortársai annál jobban piszkálják.
A meteorit becsapódás után Alexen kijött az epilepszia. Rohamai előtt különös illatokat érzett, így fel tudott készülni, tudta kontrollálni a kitöréseket.
Egy nap épp menekül egy csapat osztálytársa elől és átvág egy sövényen. Ami Mr. Peterson kertjébe vezet. Büntetésként, hogy "birtokháborítást követett el", Mr. Petersonnak kell segítenie minden szombaton. Az öreg legfőképp arra kéri meg, hogy menjen el helyette a boltba, olvasson fel neki stb. Alex ekkor még túl fiatal ahhoz, hogy vezethessen, de tanulgatja, hogyan is kell.
Pár évvel később Alex még mindig átjár Mr. Petersonhoz, pedig már régen letöltötte a büntetését.
Mr. Peterson marihuánát termeszt a padlásán. Alex segít neki. Locsolja a palántákat, leszedi, ami megérett, aztán becsomagolva elteszi a többi mellé. 
Mr. Peterson eldöntötte, hogy meg akar halni. Túl öregnek érzi magát, és egyre tehetetlenebb lesz. Alex ebben is segít neki. Van egy szervezet Svájcban, ahol kifejezetten ezzel foglalkoznak: hogy segítsenek meghalni az embereknek. A biztos halál előtt azonban 3-4 napos megfigyelés alatt tartják a pácienseket, hogy biztosak legyenek benne, ezt akarják. 
Amikor Mr. Peterson meghal, Alexre hagyja mindenét, rokonok híján. A marihuánát is, amit magukkal vittek Svájcba, a kocsi kesztyűtartójában. A hazafelé úton azonban Alexet letartóztatják, egy rohama közben.

Kedvenc szereplő: -

Vélemény:
Nem annyira az én stílusom volt ez a könyv, de jó volt a tanulságok miatt és arra, hogy milyen különleges módon alakulhat ki barátság egy kisfiú és egy öreg ember között. Ahhoz képest, hogy azt hittem egy szót se tudok erről a könyvről írni, azt hiszem ez az egyik leghosszabb ajánlóm.
Vékony könyv, nincs 400 oldal, mégis több időmbe telt kiolvasni, mint egy ugyanilyen hosszú fantasy regényt. Ezért hittem, hogy nem tudok írni róla. Valahogy nem adta meg azt a hangulatot, hogy ki akarjam olvasni. Amint volt időm olvastam, de azt vettem észre, hogy mindent csinálok ezekben a napokban, de nem visz rá a lélek, hogy olvassak. Márpedig én nem hagyok félbe könyvet. Tehát őrlődve ugyan, de kiolvastam. És ugyan tudtam, mi lesz a vége, mégis megrázkódtatott.

Ajánlom
azoknak, akik büntetésből vállaltak munkát valakinél és aztán nem lett közöttük semmiféle kapcsolat. Ez pont az ellentéte, egy barátság kialakulásának története.