~Amíg élek

Írta: Jenny Downham
Kiadás éve: 2012
Oldalak száma: 331
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.
A mű eredeti címe: Before I Die
Értékelés: ***

Saját rövid leírás:
Tessa Scott egy tizenhat éves, akut limfoid leukémiával küzdő tinédzser; csupán hónapjai vannak hátra. Azonban van egy elvetemült listája, ahol felsorolta azt a tíz dolgot, amit még megszeretne csinálni, érezni szeretne a halála előtt. Egy-két pontot megváltoztat a bekövetkezése előtt, de amikor az eredeti tervnél marad, 80%-ban a kórházban ébred, infúziókra kötve, több óra, esetleg nap kieséssel, egyre növekvő hitellel és egyre kevesebb hittel.
Amikor betelik a pohara a kórházakkal, hazamegy és ápolónő kezelése alatt ál, aki megállapítja, hogy amióta szerelmes, jobb lett az állapota. Vagyis inkább stagnál. A lényeg, hogy nem lett súlyosabb. Ennek ellenére lassanként előjönnek a vég tünetei. Nem tud beszélni, nem tud mozogni, de nem is akar, azonban mindent hall. Gondolatban válaszol is, de gyakorlatilag a szája széle se mozdul.

"Pillanatok. Halmozódnak egymás hegyén-hátán, egészen mostanáig."

Kedvenc szereplő: Adam


Vélemény:
Amikor elkezdtem a könyvet, nem olvastam el előtte a fülszöveget (nem szokásom) és csak lassan jöttem rá, milyen beteg Tessa, milyen gyógyíthatatlan az állapota; tényleg létezik ilyen. Elég lehangló. Nem hiszem, hogy mégegyszer kiolvasom, de nem bánom, hogy egy ilyen történet is a kezem ügyébe akadt.

Ajánlom
azoknak, akiknek van/volt rákos ismerősük, ismerik az érzést, milyen rossz várni, mikor üt be a krach. Részvétem mindenkinek. Megrázó történet.